Banca Pentru Alimente Cluj
DONEAZĂ!

martie 3, 2023

Organizatii non profit și poveștile lor -  Centrul de refugiati din Cluj: Asociatia Notorious Learning Projects

Ce se întâmplă cu alimentele în surplus după ce părăsesc depozitul Banca pentru Alimente? 

E momentul să împărtășim cu voi răspunsul la această întrebare. Astfel, ne-am luat pofta de discuții și am plecat în vizită la organizații non profit care distribuie alimentele către beneficiarii finali - persoanele în nevoie. Vom explora împreună povești uimitoare și vom înțelege mai bine importanța donării de alimente și a distribuirii lor către cei care au nevoie de ele.

Într-o zi de Ianuarie, am vizitat Centrul de Refugiati din Cluj, gestionat de Asociația Notorious Learning Projects. O asociație care face o diferență în viața refugiaților din județ. 

Despre Centrul de Refugiati - Notorious Learning Projects

Am fost întâmpinați de 3 doamne ucrainience care ne-au făcut un tur a centrului și au stat de povești cu noi. Centrului de Refugiați oferă o gamă largă de servicii și resurse într-un spațiul generos.

  • Camere de studiu și relaxare

Centrul are camere special amenajate pentru copii în care se desfășoară cursuri de limbă maternă sau de muzică. În fiecare sâmbătă, aproximativ 15 copii vin la centrul de refugiați și studiază cu profesorii.

  • Magazin de produse alimentare și nealimentare

Centrul primește produsele din donații iar refugiații din Cluj, Turda sau Dej își pot lua produsele de care au nevoie. Aceste sunt sortate și aranjate de voluntarii din asociație. 

Organizatii non profit Centrul de Refugiati Banca Pentru Alimente Cluj

În timpul vizitei noastre, am fost încântați să vedem că pe rafturile din magazin se aflau și produse primite din Banca Pentru Alimente Cluj precum plastilină, cereale pentru copii, și alte produse aduse de la depozitul nostru de alimente. 

Predarea produselor funcționează cu ajutorul unui registru în care sunt înregistrate toate persoanele care vin la centrul de refugiați. Pe bază de pașaport, aceștia își pot lua produsele alimentare și nealimentare de care au nevoie. În ziua precedentă vizitei noastre, au primit ajutor alimentar 187 de persoane, iar în ziua vizitei noastre, până la ora 15, 78 de persoane primiseră deja produse. Am văzut zile în care numărul trecea de 200.

Este impresionant să vedem cât de multă muncă și efort se depun pentru a ajuta aceste persoane.

Poveștile refugiaților

Din discuțiile plăcute cu doamnele ucrainience am aflat că majoritatea soților lor sunt în Irpin, o zonă de război din Ucraina. Aceștia lucrează, nu în armată, dar ajută armata ca voluntari. Ne-au povestit despre greutățile cu care se confruntă aceștia, precum lipsa electricității, în această perioadă friguroasă, pentru aproximativ 10 ore pe zi.

Multe dintre doamnele ucrainience care beneficiază de serviciile centrului de refugiați lucrează de acasă, oferind servicii de manichiură sau cosmetice. Altele lucrează online pentru firme din Ucraina, însă, din păcate, întâmpină probleme cu întârzierile plăților. Pe de altă parte, din fericire, mulți dintre refugiați s-au integrat deja în societatea românească și lucrează în diverse domenii, precum manipulatori de marfă la marii retaileri.

Cu toate acestea, este important să reținem că viața de refugiat este departe de a fi ușoară. Mulți dintre acești oameni au venit aici din zone de război și trăiesc cu frica în sân în fiecare zi. În ciuda acestor dificultăți, am fost impresionați de optimismul și zâmbetele pe care le-am întâlnit în rândul doamnelor, de recunoștința lor față de Asociația Notorious Learning Projects și de donatorii care le-au oferit ajutorul necesar.

Putem spune sincer că vizita la centrul de refugiați din Cluj ne-a dat o perspectivă profundă asupra vieții de refugiat în România. Ne bucurăm că am avut ocazia să întâlnim oameni atât de minunați și să avem alături de noi niște parteneri de încredere în lupta împotriva risipei și a sărăciei.

Reprezinți o organizație non-profit și ai în grijă persoane în nevoie din județul Cluj, Sibiu, Alba sau Bistrița-Năsăud? Dorești să primești alimente bune de consum pentru ei? Contactează-ne completând formularul de aici.

Banca Pentru Alimente Cluj
Este un proiect național social-caritabil prin care preluăm de la donatori surplusul de produse alimentare și nealimentare, aflate în termen și bune pentru consum și le distribuim gratuit către organizații neguvernamentale ce gestionează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
© 2020 Federatia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.
Designed with love by
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram