Ce se întâmplă cu alimentele în surplus după ce părăsesc depozitul Banca pentru Alimente?
Împărtășim cu voi răspunsul la această întrebare. Cu poftă de discuții, ne-am întâlnit cu organizațiile non-profit partenere care distribuie alimentele către beneficiarii finali - persoanele aflate în nevoie. Vom explora împreună povești uimitoare și vom înțelege mai bine importanța donării de alimente și a distribuirii lor către cei care au nevoie de ele.

“În anul 5 de facultate am fost arestat pentru infracțiuni legate de consumul de droguri. În această perioadă, când eram singur și devastat, un călugăr pe care l-am cunoscut, mi-a povestit despre Mănăstirea Oașa. Acolo a fost locul unde am ajuns să fiu înconjurat de DRAGOSTE.”
Mănăstirea Oașa e un loc special, unde nu doar credința, ci comunitatea joacă un rol esențial. Am stat la discuții cu părintele Iacob Tudorache, de la mănăstire, și ne-am ales cu lecții de viață. Povestea lui e una despre căutare, cădere și regăsire. A ajuns la Mănăstirea Oașa, unde a descoperit o comunitate care oferă sprijin celor care vor să-l primească.
Despre Mănăstirea Oașa
La Oașa nu vin doar oameni în căutare de liniște, ci și tineri care vor să învețe, să crească și să descopere noi perspective.
Taberele organizate la mănăstire sunt tematice, despre arhitectură, medicină, muzică, sculptură sau chiar limbi străine – totul într-un cadru în care natura și oamenii oferă spațiul perfect pentru dezvoltare. Anual, între 8.000 și 10.000 de tineri trec pragul acestui loc, iar pentru ca toate aceste activități să fie posibile, sunt necesare multe resurse și implicare. “Căutăm să fim aproape de ei și să ajungem să fim prieteni. Mergem pe munte, facem drumetii, jucăm diferite sporturi și chemăm în tabere invitați specialiști, de calitate.” ne spune părintele Tudorache.
În august 2024, am avut ocazia să ajungem la Schitul Găbud, aflat sub coordonarea Mănăstirii Oașa. Acolo, 21 de călugări nu doar că organizează tabere, dar și construiesc, muncesc în agricultură și cresc animale. Am fost impresionați de organizarea lor – sere bio, culturi de aronia, ferme de animale și o bucătărie profesionistă, toate gândite pentru a contribui la dezvoltarea și sprijinul oferit tinerilor și comunității.

Parteneriatul cu Banca pentru Alimente Cluj
Acum 4 ani, un călugăr care știa de Banca Pentru Alimente Cluj a făcut legătura între aceasta și Mănăstirea Oașa.
Părintele Tudorache ne spune că atunci când a ajuns prima dată la depozitul Banca Pentru Alimente a văzut ce liant important este și a avut același sentiment de legătură a dragostei. De atunci, sprijinul oferit de Bancă a ajutat enorm în organizarea taberelor și în susținerea comunităților din jur. La Oașa nu se gătește și nu se consuma carne iar produsele din carne pe care le primesc de la Bancă aleg să le doneze familiilor defavorizate din cele 3 sate de lângă Găbud.

În plus, colaborarea cu banca pentru alimente nu înseamnă doar donații, ne spune preotul. E și conectarea cu alte organizații non-profit, schimb de resurse și sprijin reciproc. “Când mă duc la depozit pentru a ridica produse, mă duc cu plăcere și întâlnesc niște oameni minunați.”
Dacă banca pentru alimente nu ar mai fi, preotul ne spune că, în primul rând, ar fi greu pentru ei să organizeze aceste tabere și activități dar i-ar părea rău și pentru membri echipei Banca Pentru Alimente Cluj. “S-ar dilua legătura pe care o aveți între voi și legătura cu alte organizații. Ar fi dureros pentru că am câștigat împreună la nivel de relație și ne purtăm unul pe altul în suflet.”
Mănăstirea Oașa ne-a arătat că, atunci când primești sprijin, ai șansa să te ridici și să-i ajuți, la rândul tău, pe alții.
Dacă vrei să faci parte din această rețea de solidaritate, poți ajuta și tu! Fie că donezi alimente (ca și companie), timp (ca și voluntar) sau resurse (ca persoană fizică sau sponsor), orice gest face diferența.
Contactează-ne completând formularul de aici.