Ce se întâmplă cu alimentele în surplus după ce părăsesc depozitul Banca pentru Alimente?
Împărtășim cu voi răspunsul la această întrebare. Cu poftă de discuții ne-am întâlnit cu organizațiile non-profit partenere care distribuie alimentele către beneficiarii finali - persoanele aflate în nevoie. Vom explora împreună povești uimitoare și vom înțelege mai bine importanța donării de alimente și a distribuirii lor către cei care au nevoie de ele.
Ferenczi Eniko, reprezentanta Asociației Laleaua Pestriță de Grindeni, este o persoană care își dedică timpul ajutorării comunității din comuna Chețani, județul Mureș. Această asociație, situată la granița dintre județele Mureș și Cluj, este prima din această zonă care beneficiază de sprijin din partea Băncii pentru Alimente Cluj.
Cele 9 bănci pentru alimente din țară sunt împărțite teritorial iar fiecare deservește anumitor județe. Din această perspectivă, Asociația Laleaua Pestriță ar trebui să primească sprijin din partea colegilor de la Banca Pentru Alimente Brașov. Dar din perspectiva distanței, Brașovul este cu aproape 180 de km mai departe de ei decât depozitul Banca Pentru Alimente Cluj din Turda.
Despre Asociația Laleaua Pestriță de Grindeni
Înființată în august 2022, Asociația Laleaua Pestriță de Grindeni a luat naștere din dorința de a face mai mult pentru cei aflați în dificultate. "Am ajutat oameni și înainte de a înființa asociația, dar am ajuns să avem un sentiment de 'vrea să ajut, dar nu mai pot'. Când am reușit să legalizăm ONG-ul, a fost o reușită imensă pentru noi", povestește Ferenczi Eniko. Astfel, a și ajuns să primească alimente care sunt distribuite familiilor nevoiașe din comunitate, prin intermediul Băncii pentru Alimente Cluj.
Asociația nu se concentrează doar pe ajutorul social, ci și pe aspecte culturale. Eniko amintește de Festivalul “Laleaua Pestriță de Grindeni” organizat în mai 2021, un eveniment care a reunit artiști și bucătari, toți lucrând din pură pasiune și toți ca voluntari. „La prima chemare, toți au zis că sunt prezenți. Am avut o senzație de bine că sunt oameni care vor să ajute și că nu suntem singuri.”
Motivația din spatele acestui festival a fost să aducă Grindeniul pe hartă, un sat pitoresc situat între două văi, cu un potențial turistic neexploatat. Surpriza face că, Eniko și familia ei nu sunt de origine din această zonă ci s-au mutat în Grindeni în urmă cu șapte ani. S-au atașat profund de această comunitate: „Am lucrat mult în străinătate și am venit aici cu dorința de a lucra pământul, așa cum se făcea pe vremea bunicilor.”, spune ea.
Astfel au înființat o întreprindere familială unde desfășoară propria activitate de legumicultură iar tot ce nu se poate vinde, ajunge să fie procesat.
În acest mod vede Banca pentru Alimente nu doar din perspectiva unei asociații partenere care primește alimente pentru beneficiarii ei, ci și din cea a producătorului. Există produse bune de consum, care nu corespund anumitor standarde estetice pe care tot noi, ca și consumatori, le impunem. Atunci, nu mai pot fi valorificate decât dacă ești creativ și găsești soluții să le folosești.
Ea speră că tot mai mulți producători și magazine vor înțelege importanța donării produselor către Banca pentru Alimente, în loc să le arunce, ajutând astfel familii care au nevoie disperată de ele.
Parteneriatul cu Banca pentru Alimente Cluj
Pentru Eniko, Banca pentru Alimente reprezintă trei lucruri esențiale: speranță, dăruire și iubire. „Când mergi acolo, te încarci pozitiv”, mărturisește ea. “În aceste timpuri în care oriunde te uiți vezi durere, acest parteneriat îmi oferă liniște sufletească și o șansă reală de a aduce o diferență.”
Asociația Laleaua Pestriță de Grindeni ne demonstrează cum și în cele mai mici comunități, se pot face lucruri mari. Cu sprijinul Băncii pentru Alimente Cluj și al voluntarilor dedicați, ei continuă să aducă lumină în viețile celor mai vulnerabili, oferindu-le nu doar alimente, ci și speranță pentru un viitor mai bun.
Reprezinți o organizație non-profit și ai în grijă persoane în nevoie din județul Cluj, Sibiu, Alba sau Bistrița-Năsăud? Dorești să primești alimente bune de consum pentru ei? Contactează-ne completând formularul de aici.
În continuare, oricine dorește să se implice poate face o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui SMS cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la astfel de ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.