Banca Pentru Alimente Cluj
DONEAZĂ!

octombrie 31, 2023

Donează 2 euro și salvezi de la risipă 9 kg de mâncare. Hrana ajunge la oameni în nevoie din Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud

Hraneste Viata Banca Pentru Alimente Cluj

Banca pentru Alimente din Cluj lansează un apel pentru toate persoanele care vor să se implice în reducerea risipei alimentare și a sărăciei din România. Printr-un sms cu textul HRANA trimis la numărul 8845, oricine poate ajuta ca alimente bune de consum să fie salvate de la risipă și să ajungă mai aproape de oameni care au mare nevoie de ele.

Inițiativa e cu atât mai utilă cu cât statisticile internaționale arată că în prezent copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, cu o rată de 41,5%. Practic, doi din cinci copii trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, conform organizației Salvați Copiii, care citează date Eurostat.

Cum poți ajuta cu un SMS cu textul HRANA la 8845

„Deși doi din cinci copii români trăiesc în sărăcie, paradoxal, se aruncă foarte multă mâncare în România. Aici intervenim noi: reușim să colectăm de la 38 de producători, distribuitori, magazine și supermarketuri din regiune câteva tone de alimente care urmează să expire în câteva zile, iar cu ajutorul vostru putem să ajungem cu aceste alimente direct la beneficiari. Mai puțină risipă, mai multă hrană pentru toți. Ne dorim să reușim să adunăm cât mai mulți donatori recurenți, iar împreună să avem un impact mult mai mare”, afirmă Andreea Bobiș, vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj.

Fiecare SMS cu textul HRANA la 8845 reprezintă o donație lunară de 2 euro. În acest fel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Cifre utile despre Banca pentru Alimente Cluj și ajutorul pe care îl poți oferi

  • 563 tone de alimente salvate de la risipă în ianuarie-septembrie 2023, în valoare de peste 5.487.826 lei
  • 116 ONG-uri partenere în 2023, la care ajunge hrana colectată
  • 31.700 de beneficiari finali care primesc recurent produsele donate
  • 38 companii donatoare de produse
  • 69.894 km au parcurs cele două dubițe de transport ale Băncii pentru Alimente Cluj în perioada ianuarie - septembrie 2023, de la magazine spre asociații beneficiare.
  • 8.9 kg de alimente poți salva de la risipă donând 2 euro/lună + TVA.

Începând de la înființarea din 2018, Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.

De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 2.659 tone de hrană, pe care le-a distribuit la peste 51.000 de persoane aflate în nevoie, prin rețeaua de 202 organizații non-profit cu programe sociale.

Cum funcționează rețeaua Băncilor pentru Alimente

Băncile pentru Alimente colectează și donează ONG-urilor partenere produse pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează.

Obiectivul Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze produse de deșeurile alimentare.

Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați. Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.

Detalii despre campania de donații găsiți pe https://donatie.ro/continut/continut/2023/09/15/hraneste-viata.

Banca Pentru Alimente Cluj
Este un proiect național social-caritabil prin care preluăm de la donatori surplusul de produse alimentare și nealimentare, aflate în termen și bune pentru consum și le distribuim gratuit către organizații neguvernamentale ce gestionează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
© 2020 Federatia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.
Designed with love by
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram