
În 25 Martie 2022, ne-am luat alimentele în spate și am plecat într-un convoi umanitar spre Republica Moldova. Douăsprezece camionete și autoturisme, încărcate cu 12.679 kg de produse de primă necesitate, alimente pentru copii și adulți, haine și produse de igienă au pornit din vama Albița, cu destinația Chișinău. Acțiunea umanitară se alătura eforturilor Băncii De Alimente Moldova care se confruntă cu numeroase solicitări de sprijin din partea celor 33 de organizații partenere care au în grijă peste 3.300 refugiați.
Ziua 0: Marele plan și birocrația lui
Când am aflat de la colegii din București de ideea de a pleca cu ajutoare în Republica Moldova, entuziasmul a fost foarte mare. Din pricina pandemiei, nu am reușit să ne întâlnim cu toții în acest an iar ideea de a ne vedea cu un scop umanitar a fost foarte bine primită.
După ce am discutat și am verificat ce alimente putem duce fiecare regiune, ne-am ales și ziua plecării. Dar în procesul nostru, ne-am împiedicat de un mare element încetinitor și anume - birocrația (acte de donație, procese verbale de predare/primire, avize de însoțire a mărfii). “Am pierdut mult timp miercuri și joi să putem avea toate actele necesare înainte de plecare.” spune Andreea Bobiș, manager operațional Banca Pentru Alimente Cluj.
Ziua 1: Hop am plecat, hop am stat…și am tot stat
Stabiliți din timp cu ora întâlnirii în vama Albița, ne-am dat seama ce provocare poate fi organizarea unei activități ce cuprinde 9 grupuri individuale ce lucrează independent (Banca pentru alimente București, Brașov, Cluj, Craiova, Constanța, Galați, Maramureș, Oradea și Timișoara). A fost dificil să ne sincronizăm să ajungem la timp din 9 locuri diferite din țară. Banca Pentru Alimente Timișoara a avut chiar și probleme cu mașina pe drum.
Dar după o zi întreagă de condus, am ajuns cu bine în vamă și surpriza a fost când am stat 6 ore pentru a putea intra în Republica Moldova. A fost frig și vânt dar ce vă putem spune e asta - toate problemele pot fi uitate atunci când suntem înconjurați de oameni frumoși. La vamă a fost momentul când ne-am văzut cu toți cei din Federația Băncilor Pentru Alimente din România, oameni care nu s-au văzut de mult sau care chiar nu s-au văzut niciodată. Am așteptat intrarea în Republica Moldova povestind, râzând, am avut și un picnic pe capota mașinilor.

Noaptea, Ziua 1: Parteneri buni, prieteni și mai buni
Dimineața la ora 2, ajunși la destinație, echipa Băncii de Alimente Moldova a reușit să ne facă să ne simțim cu adevărat așteptați - cu ceva de băut și pizza. Deoarece la hotelul unde eram cazați nu era parcare, nu am putut să mergem cu dubițele acolo. Și uite așa l-am cunoscut pe noul nostru prieten pe care l-am adoptat în echipa federației - domnul Vasile. El a fost șoferul nostru, cel care ne-a dus în siguranță la hotel și ne-a plimbat pe toată perioada weekendului.
Echipa Băncii de Alimente Moldova este o echipă organizată pe cinste. Pe lângă domnul Vasile, l-am cunoscut și pe Dumitru - as în verificarea și plănuirea actelor înainte și în timpul vizitei, pe Oleg Paraschiv - director al băncii și Igor Belei - membru al consiliului director.
Ziua 2: Unde-s mulți, puterea crește!
Sâmbătă dimineața am pornit spre depozitul Băncii de Alimente Moldova și am pus mână la mână să descărcăm toate dubițele pline cu alimente aduse din România. A fost o activitate necesară care ne-a arătat ce bine prinde munca în echipă.
Două ore ne-am petrecut-o în vizită la Centrul pentru Refugiați administrat de Primăria Chișinău unde ne-am întâlnit cu directorul Direcției de Sănătate Publică Chișinău. El ne-a povestit activitățile desfășurate la centrul care încă de la început a fost plin, primind în total până acum 15.000 de persoane.
Centrul este organizat într-un vechi cinematograf, înăuntru având spații de cazare pentru refugiați și un loc de joacă pentru copii. Afară aveau corturi unde mamele mergeau să primească haine, lapte praf sau produse de igienă pe baza unui bon de ordine. La centru refugiații se puteau înregistra să primească și consiliere juridică. De 3 ori pe zi, voluntarii veneau și organizau mâncarea pentru toți refugiații din oraș.

Seara, Ziua 2: Vin, povești și muzică
Echipa din Republica Moldova a continuat să își arate spiritul primitor și ne-au organizat și momente de relaxare. Am degustat vin, am ascultat muzica și am împărțit bune practici în cadrul unei cine frumoase de final. Ne-am simțim ușurați că am dus la bun sfârșit sarcina pentru care am parcurs atâta drum.
A fost și foarte educativă plimbarea noastră, învățând despre găgăuzi și foarte multe expresii de care nu vom uita curând.

Ziua 3: Mult somn și multe sentimente
La revenire, ne-am bucurat că timpul din vamă s-a scurtat la 2 ore, având dubițele goale, fără produse. După un weekend plin de activități și muncă am reușit să ne odihnim și să o luăm de la capăt cu activitățile noastre zilnice.
Vă lăsăm cu experiența celui mai tânăr voluntar prezent în convoiul umanitar, Ionuț Bogdan: “Pentru mine experiența din Republica Moldova a fost inedită. Ca voluntar al Băncii Pentru Alimente Cluj pot afirma că a fost o experiența profesională care mă ajută să privesc și cu alți ochi banca.
Mulțumesc pentru această oportunitate de a participa la primul convoi al Băncilor pentru alimente din țară și mulțumesc tuturor celor prezenți: de la colegii din echipa de la Cluj la ceilalți colegi din țară precum și celor de peste Prut pentru această experiență care mă ajută în procesul meu de formare și dezvoltare a mea ca om.
Oameni faini cu inimă mare - așa definesc eu toate persoanele implicate în acest convoi.”










